Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

De geboren Amerikaan Peter Joseph, is een muzikant, een filmmaker, een auteur en een activist. Maar zijn bekendheid heeft hij vooral te danken aan de uit vier delen bestaande reeks documentaires. De eerste hiervan heet Zeitgeist: The Movie en is uitgebracht in 2007. Om zoveel mogelijk publiek te bereiken was en is de toegang gratis, zoals op google video en op youtube. De documentaire is naar verscheidene talen vertaald en heeft wereldwijd voor een enorme ophef gezorgd. Sindsdien is er sprake van een mondiale beweging met de naam ‘the Zeitgeist Movement’.

De Nederlandse vertaling van de Duitse term Zeitgeist is tijdgeest en betekent ‘heersende denkwijze in een bepaalde tijd’. In het kort kan deze documentaire in drieën worden opgedeeld.

De eerste deel gaat over religies en in het bijzonder het christendom. In deel twee worden de 9/11 aanslagen ter discussie gesteld. En ten slotte word in de laatste deel de rol die de banken vervullen inzake de macht behandeld.  In deze artikel ga ik een poging werpen om de genoemde onderwerpen in deze documentaire aan de tand te voelen.

“The Greatest Story Ever Told.” Zo luidt de eerste deel van deze documentaire. De religie is niets anders een leugen om de mens dom te houden en de religieuze instellingen zijn de bron van alle vuil, aldus the Zeitgeist.

Om een beeld te geven hoe religies zijn ontstaan gaat men terug tot het heden, toen de zon werd aanbeden wegens de warmte, licht en veiligheid die het gaf. Zonder zon zijn er geen gewassen en zonder gewassen geen leven.

De zon beschermd de primitieve mens tegen de kou, blindheid en de met roofdieren gevulde nachten. Het is een noodzaak voor de mens, maar wanneer de avond valt, gaat de zon onder. De zon verliest de strijd van de duisternis en gaat dood. Maar tegen de ochtend zijn de rollen omgedraaid en dit keer triomfeert de zon. Het is een eeuwige strijd die geen winnaar kent.

De oude Egyptenaren hadden een figuur bedacht die als Gods zoon werd gezien; ze noemden hem Horus. Zijn rivaal is Seth, die de nacht/duisternis vertegenwoordigd. Deze goden zijn slecht twee voorbeelden van mythologische goden van het polytheïstisch geloofstelsel. De strijd tussen Horus en Seth is een weerspiegeling op de dualistische denkbeeld waarbij het ene onlosmakelijk is verbonden met het andere. Kijk maar eens naar de woorden devile and devine. De een kan niet zonder de andere. Nog opmerkelijker is dat volgens sommige beweringen[1] de stammen van deze woorden hetzelfde zijn.
Horus en Seth zijn de voorbeelden als het gaat om de strijd tussen het goede en het slechte, de licht en de duisternis, leven en dood.

De documentaire legt vele verbanden tussen de eigenschappen van Horus met Jezus. Eén hiervan is de geboorte van zowel Horus als van Jezus uit een maagd. Hieromtrent zijn zowel bronnen dat die deze gelijkenis ondersteunen als tegenspreken. Dat de meerderheid van de bronnen dit en andere ‘onzin’ verhalen over Jezus tegenwerpen is niet verbijsterend gezien de eeuwenlange macht van de kerk.
Andere overeenkomsten volgens Zeitgeist is als volgt:

Horus

-       is geboren op 25 december

-       wandelde rond met 12 discipelen

-       heelde mensen en verrichte wonderen, zoals het lopen op water

-       had verschillende aanspreeknamen; zoals ‘Gods Gezalfde Zoon’, ‘De Goede Herder’, ‘Het Lam van God’

Horus is niet de enige mythologische figuur als het gaat om overeenkomsten met Jezus, volgens de documentaire. Zo heb je de Frygische Attis (1200 v.C.), Dionysus uit Griekenland (500 v.C.), Krisha uit India (900 v.C.) en Mithra uit Perzië (1200 v.C.) 

(wordt vervolgd)

 


[1] Murdock D.M., (2009), The Gospel
According to
Acharya S, Seattle,  p. 83.

 

 

Reacties   

 
#1 Conan 01-06-2013 17:10
Heb "Zeitgeist 2 Addendum met nederlandse ondertiteling (dutch subs)" gezien.
Vond het een chaotische docu.
Onderwerpen logisch aan elkaar verbinden was belabberde peil. Daarom andere delen geen tijd aan verspild.
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen