Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

alt

Heb je je wel eens afgevraagd wat het leven van jou zou willen? Velen weten het niet en gaan op zoek. Dat doen ze door de plaats of land waar zij wonen te verlaten. Zij gaan op zoek naar ‘geluk’, alsof deze ergens op je te wachten staan.

Ik zal het je meteen verklappen; er is niets dat het leven van jou willen hebben. Het leven is net een wolk. Opeens is het er en opeens verdwijnt het weer. De wolk heeft geen doel[1], net zoals het leven dat ook niet heeft.

Het leven heeft genoeg vreugde te bieden voor je. Het mooie van vreugde is dat het vermeerderd wanneer je het deelt met je dierbaren. Dit is het tegenovergestelde van economie, waarbij je bij het delen (weggeven) van iets je steeds minder houdt voor jezelf. Het leven echter zit anders in elkaar.

Zij die daadwerkelijk van jou houden zijn degenen die jou het nodige steun geven in het leven. Het is te vergelijken met de dikke zijde van het Japanse zwaard. De dunne kant van het  zwaard is de scherpe kant en het meest effectieve deel. Maar het is de dikke kant dat ervoor zorgt dat het zwaard niet kapot gaat en de scherpe kant zijn functie kan vervullen.

Zij die de vruchten van het leven weten te plukken, zijn overal gelukkig. Zij weten dat het geen zin heeft om het geluk in het niemandsland te zoeken. Indien het leven jou iets te bieden heeft, zal het deze geven op het moment dat je het nodig hebt, waar je ook mag zijn. Vreugde is geen schat, die ergens verstopt is.

Zoals gezegd, het leven is net een wolk. Het gaat mee met de wind. Het is de wind die de richting van de wolk bepaald. Een wolk heeft ook geen doel. Het heeft geen verleden en geen toekomst.

Mensen lopen met tig aantal vragen in hoofd rond. Hoe kan ik dit, wanneer krijg ik dat en wat als ik dan….

De ratio bestaat uit een rechte lijn. Het springt zigzaggend van het ene moment naar het andere. Het is een fenomeen dat niet bij te houden is door onze ratio.

In feite is dit ook heel ‘logisch’, want de mens bestaat niet enkel uit zijn hersenen. Dit is iets waar in het bijzonder de Westerlingen de fout mee in gaan.  De mens heeft immers buiten zijn ratio, zijn gevoelens (hart) en zijn energiecentrum (buik). Enkel op deze manier wordt een mens volledig en is terug in zijn natuur.

Maak ’t jezelf niet moeilijk om antwoorden te vinden op je vragen. Die zijn er namelijk niet, want het leven geeft datgene wat het je wil geven en niet waar jij om vraagt. Met andere woorden, het is zoals het is en niet zoals het hoort te zijn. Daarom kun je je het best overlaten om wat het leven je biedt. Overgave is hierbij het sleutelwoord.

Maak het jezelf niet moeilijk door hoop op te  vestigen op verwachten. Het heeft absoluut geen zin om tegen de natuurwetten in te gaan. Probeer je evenwicht terug te vinden en deze te behouden. Het leven is simpel, echt waar![1] Osho, (1974), My Way: The Way of the White Clouds, p. 3.

 

 

Reacties   

 
#1 darwiniste 19-06-2013 16:28
Het leven heeft wel degelijk een levensdoel: betere en sterke voortplanting. een wolk heeft ook een doel, wolken reflecteren namelijk de zon. Geluk is eeen relatief begrip: je geft er zelf invulling aan.
Waarm zou je niet op zoek gaan naar antwoorden? deze zullen immers je vragen beantwoorden. Het antwoord ligt in de (fysica) natuurwetten, als je deze kent, zul je deze makkelijk(er) accepteren..
Overgave in de natuurwet is discutabel! Overgave is niet het sleutelwoord, maar ‘aanpassen’ .

Is dit vanuit een agnostisch invalshoek geschreven ?
 
 
#2 kirmanckî 20-06-2013 13:11
laten we het hopen ja! agnost of atheist, het is beter dan een religie waardooor al miljoeneeen mensen vermoord zijn uti naam van een god.

mijn god ben ikzelf wel.
 
 
#3 darwiniste 20-06-2013 15:10
het is te simplistisch om te grijpen naar 'een geloof dat in naam van God het een en ander uitvoert'. hetzelfde geldt voor moslims die beweren dat iemand die niet in God geloofd tot alles in staat is. wat uiteraard onzin is.
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen