Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

altNAVO-ministers van buitenlandse zaken zullen naar verwachting het verzoek van Turkije betreffende het inzetten van de Patriot raketten tegen een Syrische bedreiging goed te gaan keuren. De Russische president waarschuwde dat hierdoor de spanningen alleen toe zullen nemen.

De Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Ivo Daalder,  zei maandag de weg vrij te maken voor de Patriotten. De escalerende conflict in Syrië was een belangrijk gespreksonderwerp bij de bijeenkomst van 28 leden.

Vladimir Putin zei dat de inzet van Patriot raketten de spanningen zal verhogen. Na gesprekken met Recep Tayyip Erdoĝan in Istanbul zei hij:
 

‘Het creëren van extra capaciteiten op de grens zal de situatie niet normaliseren, maar integendeel het verergeren’


Turkije en de NAVO staan erop dat de inzet van de Patriot raketten een defensieve zet is. ‘De NAVO is een militaire alliantie en de inzet zou voor defensieve doeleinden zijn’, benadrukte een diplomaat. Ook werd benadrukt dat dit in geen geval een ‘no-fly zone’ zou ondersteunen om de rebellen te beschermen tegen de Syrische luchtmacht.

Militaire bronnen in Turkije hebben gezegd dat NAVO de inzet van maximaal zes Patriot-batterijen overweegt met 300 tot 400 troepen om deze te bedienen. De Patriot batterij bestaat uit zes tot acht lanceerders die de raketten vanuit in de fabriek geladen containers afvuren. De raketten zijn voornamelijk ontworpen andere raketten naar beneden te brengen, maar ze zijn ook effectief tegen vliegtuigen. De Patriots zullen waarschijnlijk worden geleverd door Duitsland, Nederland of de Verenigde Staten.

 

 

Login of registreer om een reactie te plaatsen