Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

altVerenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Denemarken, Zweden en Nederland zijn in protest tegen het plan van Israël om 3.000 woningen te bouwen op Palestijns land. Een uitdagende Israël heeft een golf van Amerikaanse en Europese veroordelingen over plannen om duizenden nieuwe woningen te bouwen in Oost-Jeruzalem en nederzettingen op de Westoever verworpen. Israël belooft om door te gaan met de bouw in het gezicht van een brede internationale oppositie.

Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Denemarken en Zweden hebben op maandag Israëlische ambassadeurs opgeroepen om de plannen om meer huizen te bouwen te protesteren. De regering van Premier Binyamin Netanyahu zei dat Israël zou blijven opkomen voor haar belangen ‘zelfs in het gezicht van de internationale druk en er zal geen verandering worden genomen in de beslissing.’

Deze aankondiging is waarschijnlijk bedoeld als retaliatie na de erkenning van de Palestijnse staat door de VN in de afgelopen week. Met deze aankondiging riskeert Israël een breuk tussen haar trouwste bondgenoten.

Rusland en Duitsland maakten ook bezwaar tegen de bouw van extra nederzettingen en het Witte Huis gaf een verklaring waarbij de ‘Israëlische leider hun eenzijdige beslissingen dienen te heroverwegen.’ De officiële twitter-account van de ministerie van Buitenlandse Zaken van Rusland zei dat ‘de Israëlische bouw van in 1967 bezette Palestijnse gebieden illegaal is, niet erkend is en door Rusland en internationaal veroordeeld is.’

Berichten in de media op maandag zeiden ook dat Frankrijk en Groot-Brittannië overwogen om hun ambassadeurs in Israël druk te laten oefenen op heroverweging van de beslissing. De Franse president François Hollande zei dat hij zich grote zorgen maakt over het effect van de nederzettingen op het vredesproces. Hij zei:
 

‘Ik zei, zoals de Franse minister van Buitenlandse Zaken dit deed, dat wij erg  in beslag genomen zijn door de aankondiging van de Israëlische regering. De installatie van nieuwe koloniën samengesteld door 3.000 nederzettingen zal gevolgen hebben op het vredesproces.’


De beslissing om te bouwen in een belangrijk gebied ten oosten van Jeruzalem, genaamd E1, leidde tot een storm van diplomatieke protesten over de hele wereld. De secretaris-generaal van de V.N. Ban Ki-moon waarschuwde dat dit proces een ‘bijna fatale klap’ zou betekenen op het oplossen van het conflict.

Palestijnen verzetten zich bitter tegen het project omdat het de bezette Westelijke Jordaanoever effectief in tweeën knipt en deze geheel scheidt van Jeruzalem. Dit maakt de oprichting van een levensvatbare Palestijnse staat nog problematischer.

Carl Bildt, minister van Buitenlandse Zaken van Zweden vertelde dat Israël dringend een stap terug dient te nemen. Hij zei:
 

‘We hadden verwacht dat ze bereid zouden zijn om directe vredesonderhandelingen te voeren met de Palestijnen na de stemming in de VN en in plaats daarvan zijn we zeer bezorgd over de aankondiging die we van de Israëlische regering hebben gekregen.’


De Algemene Vergadering heeft afgelopen week een resolutie aangenomen waarmee de verhoging van de Palestijnse status bij de Verenigde Naties een feit is. De nieuwe status heeft niet direct een onafhankelijke Palestijnse staat tot gevolg maar de Palestijnen kunnen hiermee lid worden van het Internationaal Gerechtshof. Hier kunnen eventuele oorlogsmisdaden van Israël aanhangig gemaakt worden. De reactie van Israël op deze statusverhoging brengt haar ‘oprechte inzet voor een twee-staten-oplossing’ serieus in twijfel.

 

 

Reacties   

 
#1 Conan 08-12-2012 01:02
Die kaartje laat goed zien waarmee Israel bezig is. Denken ze echt zo iets straffeloos te kunnen uitvoeren?
 
 
#2 Önder Kandemir 11-12-2012 15:35
Hopelijk niet.
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen