Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

alt

De Turkse Centrale Bank heeft de rentes met 50 basispunten verlaagd. Renteverlagingen zijn een beproefde tactiek om de economie te stimuleren.

In principe werkt het zo: lagere rentes zorgen ervoor dat individuen en - economisch gezien veel belangrijker - bedrijven meer geld lenen. Ze hoeven immers minder te betalen - geld lenen wordt goedkoper.

 Dat geleende geld gebruiken ze vervolgens om te investeren. Er kunnen meer mensen worden aangenomen, eventueel meer kantoren worden geopend, en meer producten worden gemaakt, dan wel diensten worden geleverd. Het resultaat is: een hogere omzet, een grotere werkgelegenheid, en economische groei.

En dat is niet alles. In het specifieke geval van Turkije maakt men zich eerst en vooral zorgen over de hoge koers van de lira. U zult wellicht denken dat een zogenaamd 'sterke' lira een goed teken is: mensen hebben dan vertrouwen in de munt, hoe kan dat slecht zijn?

Nou, het probleem is dat een hogere koerswisseling (ten opzichte van de euro en de dollar) het duurder maakt voor het buitenland om producten uit Turkije te kopen, terwijl het voor Turken zelf goedkoper wordt om goederen te importeren. Het gevolg? Een enorm tekort op de handelsbalans.

In Turkije is dat een heel serieus probleem. Zo bedroeg het tekort / verschil in 2012 nog $47 miljard; enorm, maar dit jaar groeit het tekort naar verwachting tot zo'n $58 miljard. Dat kan natuurlijk niet zo doorgaan als je graag een exportland wilt zijn - dus zelf goederen en diensten wilt aanbieden op de internationale markt; een absolute voorwaarde voor stelselmatige, blijvende groei en een gezonde economie.

Het is goed dat de centrale bank dit nu eindelijk doet, maar de regering heeft gelijk als men het 'rijkelijk laat' noemt. Zoals de Turkse Economie Minister het verwoordt: 

“It’s a late but right decision,” said Turkish Economy Minister Zafer Çağlayan, who has been criticizing the central bank policies for slowing down Turkey's economy’s growth by “stepping on the brake,” rather than gas.

Afijn, goed nieuws natuurlijk voor Turkse bedrijven, maar de koek is nog lang niet op. Afgelopen woensdag werd het namelijk ook bekend dat Turkijes economie dit jaar waarschijnlijk met 3,4% zal groeien. Dit terwijl 'ontwikkelde economieën' genoegen moeten nemen met een groei van... een magere 1,2%. De Nederlandse economie zal dit jaar zelfs krimpen.

De voorlopige conclusie luidt dan ook dat hoewel het westen economisch gezien weliswaar in brand staat, het nog altijd meer dan behoorlijk gaat met de Turkse economie. Als het in economisch moeilijke tijden zo goed gaat, hoe zal het dan gaan als de wereldeconomie - en met name de Europese economie - weer aantrekken?

Ja, ik voorzie mooie jaren voor Turkije, zéker als de centrale bank en de regering er alles aan blijven doen om groei te stimuleren en bedrijven en burgers zo weinig mogelijk in de weg proberen te zitten.

 

Reacties   

 
#1 Osman 21-04-2013 19:00
Ik denk dat het beter is om ondernemers te sturen naar producten met een tekort en nieuwe producten. Als dat gebeurd zal de import dalen en zelfs misschien de export stijgen. Turken kopen veel auto's goeds nieuws, maar aan de andere kant moeten ze importeren of plaatsen ze de fabrieken in het land. Vlees is jarenlang al een probleem voor Turkije terwijl het ideaal is om dieren te voeden in zo'n land.
De overheid moet veel subsidieren om deze plannen te realiseren.
 
 
#2 vadimchuk157a 20-02-2022 22:01
The folded structure of organization plays equal character an important role forming and to the analysis of necessary data for permission of situation on the whole. http://dvkf.com.ua/user/ilja719g/
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen