Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

Tegenwoordig horen we veel over de vettax: zou dit werken tegen obesitas en overgewicht? Dat blijft de grote vraag? Sigarettenpakjes worden steeds duurder maar mensen die roken kopen het toch wel. Geldt dit dan ook voor producten rijk aan verzadigd vet? Mensen worden dikker en dikker, eten meer & meer maar bewegen ook minder en minder. Het is dan ook niet heel gek dat tegenwoordig mensen dikker worden. Ook luiheid is toegenomen, bij een kantoorbaan zitten we de hele dag achter ons bureau. Naar mijn mening is de beste oplossing dan ook; eet met mate en beweeg elke dag!

Door het instellen van een vettax zullen waarschijnlijk vooral mensen met lagere inkomens gedupeerd worden. En laat het nou net zo zijn dat overgewicht voornamelijk voorkomt bij mensen met lagere inkomens. Het zou dus zomaar eens kunnen werken. Maar het blijft moeilijk, want bij obesitas geldt niet het enige advies ‘eet minder vet’. Ook wanneer we meer koolhydraatrijke producten tot ons nemen, in plaats van de vetrijke, resulteert dit  in aankomen.
De energie-inname is ook van belang, een te hoog aantal calorieën resulteert ook in aankomen.
 
Vet is daarentegen niet slecht. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verzadigd vet, transvet, onverzadigd vet en meervoudig onverzadigd vet. Het is belangrijk dat men zich daar bewust van is. Onverzadigde vetten zijn juist heel belangrijk voor de gezondheid en het verkleinen van het risico op hart -en vaatziekten. Terwijl verzadigd vet en/of transvet hier de boosdoener van is. Teveel aan verzadigd vet is slecht, maar af en toe wat verzadigd vet in combinatie met bewegen is geen ramp. Handig om te onthouden is dat de ‘V’ van verzadigd verkeerd is en ‘OV’ van onverzadigd onverkeerd. Dit heb ik ooit gelezen en het is een makkelijke manier om deze vetten zo van elkaar te onderscheiden.
 

Toon meer artikelen van deze auteur

Reacties   

 
#1 Halim 15-04-2013 13:27
Citaat:
Door het instellen van een vettax zullen waarschijnlijk vooral mensen met lagere inkomens gedupeerd worden. En laat het nou net zo zijn dat overgewicht voornamelijk voorkomt bij mensen met lagere inkomens Het zou dus zomaar eens kunnen werken.
Kant-en-klaar gezond voedsel is vaak duurder dan ongezond voedsel. Kijk maar eens naar de prijslijst in het bedrijfsrestaurant of in de schoolkantine.

Mensen met een laag inkomen laten ook weleens iets thuisbezorgen. Nou, de ongezonde maaltijden (voor zover je van een een maaltijd kan spreken) zijn erg goedkoop vergeleken met de rest. :)

Is het niet verstandiger om gezond voedsel toegankelijker te maken? :)
 
 
#2 Dennis de Deniz 15-04-2013 14:01
Je hebt helemaal gelijk Halim. Hier is een appel ook duurder dan een slap broodje frikandel.
 
 
#3 Önder Kandemir 16-04-2013 09:10
Ik ben eerder een voorstander van het regulieren van vet en suikergehalte in voedsel dan dat er een vettax komt.
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen