Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

Binnen de PvdA zijn er inmiddels vijf kandidaten opgestaan die streven naar de macht binnen de politieke partij. De kandidaten Nebahat Albayrak, Martijn van Dam, Lutz Jacobi lijken hierbij de underdogs te zijn. De twee kandidaten Ronald Plasterk en Diederik Samsom worden meestal bestempeld als de grote favorieten

Samsom blijkt de beste papieren te hebben, vooral nu Plasterk blijkt politiek incorrecte uitspraken te hebben gedaan tijdens zijn ambt als minister. Dit lijkt nu tegen hem te worden gebruikt. Vooral Turkije speelt daarbij een grote rol. In 2012 vieren Nederland en Turkije hun 400-jarige internationale betrekkingen en beide landen hopen hun economische handel gedurende dit jaar verder uit te breiden.
 
De uitspraak van Plasterk dat Oost-Turkije "Noord-Koerdistan is", is daarbij helemaal verkeerd gevallen. Vooral gezien de laatste onrustige periode in Amsterdam, waarbij Nederlandse Koerden massaal Turkse Nederlanders aanvielen, was de uitspraak van Plasterk niet slim. Eerder werden er in Amsterdam vijf Koerden gearresteerd na gewelddadigheden naar een groep demonstrerende Turks-Nederlandse jongeren toe. Hiernaast werden minstens 12 Turks-Nederlandse instellingen, zoals verenigingen en winkels, aangevallen met bakstenen en molotovcocktails door Koerden. In beide gevallen wordt vermoed dat het ging om Koerden die sympathie hadden voor de terreurbeweging PKK. 
 
Het is dezelfde PKK die weigert te spreken van Turkije, Irak, Iran en Syrië maar liever spreekt over Noord-Koerdistan, Zuid-Koerdistan et cetera; de uitspraken van Plasterk worden hierdoor gezien als een stellinginname in het conflict. Ook enkele Turkse Nederlanders hebben aangegeven de uitspraken van Plasterk te interpreteren als een "indirecte (of zelfs regelrechte) goedkeuring van de terreuraanslagen van de PKK waarbij al ruim 40.000 mensen koelbloedig om het leven zijn gebracht".
 
Met het gevaar op vervreemding van Nederlandse handelspartners, er is eerder al fikse kritiek geuit op Nederland, zou het voor de PvdA-kiezers kunnen meewegen dat de nieuwe PvdA-voorman in het buitenland gezien wordt als een soort "tweede anti-Turkse, pro-Koerdische Wilders". Vooral als hiermee handelsbetrekkingen met Turkije geschaad kunnen worden; Turkije wordt momenteel gezien als "de nieuwe supermacht" en lijkt weinig tot geen last te hebben van de economische crisis terwijl Nederland voorlopig noodgedwongen moet bezuinigen. Hierbij kan Nederland alle hulp gebruiken, ook van de kritische grootmachten zoals de Verenigde Staten van Amerika en Turkije.
 
Overigens had PvdA-kamerlid Achmed Marcouch, zelf Marokkaans-Nederlands, eerder al een oproep gedaan om afstand te nemen van de PKK. De PKK wordt door Nederland, de Europese Unie en de Verenigde Staten van Amerika erkend als een terreurorganisatie.

 

 

Reacties   

 
#1 Mustafa 06-03-2012 15:47
Citaat:

De PKK wordt door Nederland, de Europese Unie en de Verenigde Staten van Amerika erkend als een terreurorganisatie.
Alleen op papier.
 
 
#2 Mustafa 30-10-2012 10:45
Hij is nu benoem de minister van binnenlandse zaken geworden. Yoepie!
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen