Fout

alt

De Turks-Nederlandse İhsan Gürz blijkt te zijn doodgemarteld op een Nederlands politiebureau, zo blijkt uit onderzoek. De 22-jarige Ihsan Gürz kwam vorig jaar juli om het leven toen hij hardhandig door politieagenten werd gearresteerd werd gearresteerd wegens het gebruik van een wc in een bistrorestaurant. Volgens omstanders weigerde de eigenaar van de bistro Gürz simpelweg omdat hij Turks was. Hierop ging Gürz de discussie aan waarna de eigenaar de politie belde. Vrijwel meteen verklaarden de politieagenten dat Gürz onder de invloed van drugs en/of alcohol was.
 
Gezien de dubbele nationaliteit van Gürz en de slechte naam van de politie in Nederland, die sterk anti-Turks en anti-buitenlander is, eiste Turkije het lichaam van Gürz op om zijn eigen onderzoek te kunnen verrichten. In een nieuwe autopsie op het lichaam, bleek er geen drugs in het lichaam van Gürz te zijn. Ook bleek het lichaam van Gürz bedekt met kneuzingen, blauwe plekken en andere verwondingen die erop duidden dat hij doodgemarteld was door de Nederlandse politie.
 
Hiermee bleek ook dat de Hoofdofficier van Justitie in Haarlem had gelogen toen hij stelde dat “er een forse hoeveelheid cocaïne” was aangetroffen in het lichaam van Gürz. De officier had dit waarschijnlijk gedaan om de betrokken politieagenten te beschermen. Hiermee wordt ook duidelijk hoe erg de Nederlandse staat zijn best doet om gruwelpraktijken tegen allochtonen in de doofpot te stoppen. 
 
Dit bleek ook toen Turkije het lichaam van Gürz kreeg maar veel organen, zoals zijn hart, ontbraken. Nederland had veel organen namelijk weggehaald om te verhullen dat Gürz was doodgemarteld door Nederlandse politieagenten, simpelweg omdat hij Turks was. Het hart is tot op heden niet boven water gekomen, waardoor Turkije geen duidelijke doodsoorzaak heeft kunnen vaststellen. 
 
De bescherming van de Nederlandse staat aan de racistische politieagenten toont hoe diep het probleem ligt. Het is dan ook ironisch dat Nederland vaak Turkije beticht van martelpraktijken op politiebureaus maar daar tot op heden geen concreet bewijs voor heeft kunnen vinden. Nu is met de dood van Gürz, concreet bewijs dat Nederland zich bedient van martelpraktijken omwille van racistische anti-Turkse handelingen.