Fout
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode

alt

In mijn artikel Mensen, dieren en beesten heb ik de wrede zijde van de mens proberen te belichten. Recentelijk is er een videobeeld verschenen van een vrouw, die beter bekend staat als de pony-plettende-vrouw. Op de beelden is te zien hoe de beest het dier verpletterd omwille haar plezier. Dit is een video van een betaalde website en is ‘toevallig’ openbaar gemaakt. Volgens berichten zouden meerdere beelden te zien zijn op de genoemde website waarop dieren worden mishandeld. Wat wij hebben gezien schijnt dus nog maar het topje van de ijsberg te zijn.

Of het in de genen zit van de mens en daarmee een onderdeel van de indentiteit durf ik niet te zeggen. Een feit is dat zelfs de gewone mens in staat is om vreselijke dingen uit te halen met dieren, waarover zij denken de baas over te zijn. Zij beschouwen het toebrengen van leed als een kick en hebben de lol van hun leven. De motieven achter deze gruwelijkheden zijn verschillend. De één laat hiermee zien dat hij niet bang is zijn macht uit te oefenen op dieren, de ander ziet de dier als een object en doet zijn dingetjes. De achterliggende gedachtes verschillen en deze praktijken komen overal voor waar de mens aanwezig is.

Enerzijds heb je de beesten die zonder een moment te aarzelen bij hun misdaden tegen de dieren. Meestal hebben zij van kleins af aan totaal geen beeld bij wat zij de dieren aandoen en geen besef van hun handelingen. Dit blijft gedurende hun leven onveranderd, tenzij er iets gebeurd in hun leven dat er toe leidt dat zij empathie kunnen tonen met dieren, maar ook medemensen. Daarom staan zij niet stil wanneer dierenleed ook nog eens gepaard gaat met sport, traditie, ceremonie etcera. Voor hen hoort dat er gewoon bij.

En anderzijds heb je, om niet te vergeten, de dierenliefhebbers. Deze mensen hebben de dieren niet alleen lief, maar proberen hen te beschermen tegen de eigen soort. Immers, dierenmishandeling gebeurt alleen van mens(dier) op andere dieren. Dieren kennen geen mishandeling. Het enige is hun natuurlijke instinct om te doden voor de eigen overleving.

De macht van de dierenliefhebbers is jammer genoeg nog te weinig. Zij zijn nog niet in staat om het nodige bescherming te geven aan dieren. Zij hebben staten, grote bedrijven, vereningen etcetare niet achter zich. Meestal doen zij het op eigen houtje en het ingezameld geld.

Eigenlijk is het beter om te spreken over ‘besef’ in plaats van ‘macht’. Het is belangrijk om vanaf de opvoeding dierenliefde en hiermee mensenliefde mee te krijgen en te geven. Dat wij in een wereld leven waarin ieder leven waardevol is en ieder een deel is van natuurlijke geheel. Dat wij als mens niet meer, maar ook minder waar zijn dan ieder ander leven op aarde. Het leven en de liefde hiervoor staat centraal, niet de overtuigingen en andere gedachtegoeden. 

 

Reacties   

 
#1 Conan 19-07-2013 13:46
Zolang de mens dieren dood om te eten, zal het elkaar doden en wreed bejegenen.
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen